A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пришибська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

СТРІЧКА НОВИН

опубліковано 23.04.2024

В громаді стартували роботи з покосу трави, які виконує КП «ПРИШИБСЬКЕ»

Фото без опису

Фото без опису

опубліковано 23.04.2024

У Пришибській громаді бажаючих обстежили на пересувному флюорографі

Фото без опису

опубліковано 15.04.2024

      У ЧЕРНІВЦЯХ ВІДБУВСЯ КОНГРЕС МІСЦЕВИХ ТА РЕГІОНАЛЬНИХ ВЛАД

       12 квітня у Чернівцях відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України. До обговорення надважливих питань у форматі онлай-режиму долучились голови територіальних громад Кременчуцького  району. Пришибську громаду на даному зібранні представляла начальник відділу управління персоналом, організаційної роботи, документообігу та зв’язку з громадськістю Інна ГНЄДАШ.

Фото без опису

   Під час засідання Конгресу були обговорені питання підтримки українських виробників, роботи економічної платформи «Зроблено в Україні» та залучення інвестицій. Говорили також і про виклики в енергетичній сфері та порушили теми розширення взаємодії областей та громад з європейськими країнами.

опубліковано 05.04.2024

    В рамках щорічної акції «За чисте довкілля» 05 квітня 2024 року   було проведено День благоустрою на територіях населених пунктів Пришибської громади.

Фото без опису

   Весна - час активно взятися за благоустрій, навіть під час воєнного стану ми повинні дбати про чистоту довкілля.

Дякуємо кожному, хто в такий непростий для країни час залишається на своєму місці та намагається всіляко покращити благоустрій та чистоту навколишнього середовища в громаді.

Фото без опису

     Багато жителів громади також привели прилеглі до своїх домогосподарств  території у належний стан.

Фото без описуФото без описуВесняний благоустрій території громади продовжується!

 

опубліковано 27.03.2024

ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ДЕВЯТОЇ СЕСІЇ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ

 

  26 березня 2024 року під головуванням сільського голови Валентини ГОРОДЯНКО  відбулося пленарне засідання  39 сесії сільської ради восьмого скликання. У роботі  сесії взяли участь 14 депутатів сільської ради, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету Пришибської сільської ради, старости та представники ТОВ «Єристівський ГЗК».

      Традиційно хвилиною мовчання депутати вшанували пам’ять полеглих захисників та захисниць України, мирних громадян, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення російських окупантів.

Відповідно до порядку денного обранці Пришибської сільської ради розглянули 30 питань.

Фото без опису

      Під час засідання депутати підтримали внесення  змін до показників бюджету Пришибської територіальної громади  на 2024 рік, ухвалили рішення про внесення змін до Програми підтримки  Сил безпеки й оборони України в 2024-2026 роках, фінансування заходів Місцевої цільової програми підтримки військовослужбовців, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та членів їх сімей на 2022-2026 роки та комплексної Програми соціального захисту населення «Турбота» на період 2021-2025 роки, затвердили Програму проведення  нормативної  грошової оцінки земель населенних пунктів Пришибської сільської ради  на 2024 – 2025 роки та цілий ряд питань земельного характеру.

 Кожне прийняте рішення є важливим і спрямоване на розвиток громади.

    Рішення сесії та результати поіменного голосування  будуть оприлюднені у визначені чинним законодавством терміни.

Дякуємо нашим Захисникам за можливість працювати.

Усім миру і благополуччя.

 

опубліковано 23.03.2024

Фото без опису

опубліковано 18.03.2024

  Профілактика отруєнь бджіл. Що необхідно знати власникам пасік

 

Всім власникам пасік необхідно:

• отримати ветеринарно-санітарний паспорт пасіки;

• зареєструвати пасіку в органах місцевого самоврядування;

• дотримуватись Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

Фото без опису

 

   Видача ветеринарно-санітарного паспорта пасіки

Видача паспорта пасіки здійснюється в день звернення за заявою про видачу паспорта пасіки, що подається власником пасіки або уповноваженою ним особою до територіального органу компетентного органу за місцем проживання власника пасіки або місцезнаходженням пасіки в письмовій або електронній формі (з накладенням кваліфікованого електронного підпису). В Кременчуцькому районі територіальний орган компетентного органу – це Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

  До заяви додається заповнений та підписаний власником пасіки або уповноваженою ним особою паспорт пасіки.

Після отримання територіальним органом компетентного органу в письмовій або електронній формі заяви про видачу паспорта пасіки та заповненого паспорта пасіки посадова особа територіального органу компетентного органу вносить інформацію до Реєстру паспортів пасік та здійснює видачу паспорта.

Під час реєстрації паспорта пасіки йому присвоюється єдиний унікальний номер, який проставляється на титульному аркуші паспорта пасіки посадовою особою територіального органу компетентного органу (з відповідним підписом і печаткою) та вноситься разом з відомостями про пасіку до Реєстру паспортів пасік.

До відомостей, що вносяться до Реєстру паспортів пасік, належать:

єдиний унікальний номер;

інформація власника пасіки - найменування та код згідно з ЄДРПОУ юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) фізичної особи або фізичної особи - підприємця;

місце проживання фізичної особи або місцезнаходження юридичної особи - власника пасіки;

контактна інформація власника пасіки або уповноваженої ним особи (номер телефону, адреса електронної пошти);

місце фактичного розташування пасіки із зазначенням інформації щодо земельної ділянки (адреса або кадастровий номер земельної ділянки);

кількість бджолиних сімей;

порода (популяція) бджолиних сімей (за наявності);

статус пасіки (зареєстрована/ліквідована).

У разі зміни відомостей, зазначених у реєстрі паспортів пасік, власник пасіки або уповноважена ним особа надає паспорт пасіки відповідному територіальному органу компетентного органу для оновлення відомостей у Реєстрі паспортів пасік до 15 травня поточного року.

У разі невідповідності заяви або паспорта пасіки встановленій формі, а також надання в них неповної інформації (не заповнено всі обов’язкові відомості в заяві або паспорті пасіки), заява та заповнений і підписаний паспорт пасіки повертаються в одноденний строк власнику пасіки або уповноваженій ним особі.

    Відмова у видачі паспорта пасіки з інших підстав не допускається.

Паспорт пасіки підлягає заміні на новий у разі його втрати, пошкодження або зміни власника пасіки за заявою власника пасіки або уповноваженої ним особи, що складається в довільній формі та подається до територіального органу компетентного органу.

У разі припинення діяльності пасіки власник пасіки або уповноважена ним особа протягом десяти календарних днів письмово інформує про це територіальний орган компетентного органу, що здійснював видачу паспорта пасіки.

Після здійснення ветеринарно-санітарних заходів посадовою особою територіального органу компетентного органу в паспорті пасіки засвідчується її ветеринарно-санітарний стан.

Результати ветеринарно-санітарних заходів, у тому числі щорічного весняного обліку пасік, які здійснюються до 15 травня поточного року, вносяться в додаток до паспорта пасіки посадовою особою територіального органу компетентного органу.

 

   Порядок реєстрації пасіки

Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом в органах місцевого самоврядування.

Реєстрація пасіки здійснюється після видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Реєстрація пасіки проводиться за заявою про реєстрацію пасіки власника пасіки або уповноваженої ним особи в день звернення.

   До заяви додається засвідчена заявником копія паспорта пасіки.

У заяві зазначаються:

         • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) (для фізичної особи);

         • найменування (для юридичної особи), прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) (для фізичної особи – підприємця);

         місцезнаходження (для юридичної особи), місце проживання (для фізичної особи – підприємця);

         код згідно з ЄДРПОУ (для юридичної особи), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) (для фізичної особи – підприємця);

         контактна інформація (номер телефону, адреса електронної пошти).

У разі припинення діяльності пасіки її власник або уповноважена ним особа протягом десяти календарних днів письмово інформує про це орган місцевого самоврядування, де зареєстровано пасіку.

       У разі перевезення (кочівлі) пасіки на адміністративну територію іншого органу місцевого самоврядування власник пасіки або уповноважена ним особа інформує про це вказані органи самоврядування.

Інформація повинна бути надана засобами електронного зв’язку або в письмовій формі не пізніше ніж за два календарних дні до перевезення (кочівлі) пасіки на їх територію.

Власник пасіки або уповноважена ним особа надає відомості про пасіку, а також повідомляє про:

         • місце запланованого розташування пасіки (адреса або кадастровий номер земельної ділянки);

         • час запланованого прибуття та виїзду (дата початку і закінчення перевезення (кочівлі) пасіки);

         • кількість бджолиних сімей під час перевезення (кочівлі) пасіки;

         • контактну інформацію власника пасіки або уповноваженої ним особи (номер телефону, адресу електронної пошти).

У разі якщо інформація була надана лише телефоном, не пізніше наступного робочого дня після прибуття на місце кочівлі власник пасіки або уповноважена ним особа надає органу місцевого самоврядування, на адміністративну територію якого перевезено пасіку, електронне (підписане електронним цифровим підписом) або письмове повідомлення-підтвердження про прибуття.

У разі надходження інформації про заплановане застосування засобів захисту рослин на адміністративній території органу місцевого самоврядування вказані органи самоврядування протягом чотирьох робочих годин повідомляють про це власників пасік та/або уповноважених ними осіб, зареєстрованих і таких, що прибули на кочівлю на їх територію, у встановленому законодавством порядку. 

    Профілактика та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин

Отруєння бджіл засобами захисту рослин може настати внаслідок недотримання суб'єктами господарювання встановлених регламентів та санітарних норм і правил транспортування, зберігання, торгівлі та застосування засобів захисту рослин.

Отруєння бджіл засобами захисту рослин також може бути спричинене:

1) неповідомленням або несвоєчасним повідомленням власників пасік про час, місце і характер майбутнього застосування засобів захисту рослин для відповідного реагування;

2) наданням неповної інформації про заплановане застосування засобів захисту рослин і необхідні обмеження;

3) недостатнім забезпеченням пасік відповідним обладнанням для ізоляції вильоту бджіл з вулика або несвоєчасним вивезенням бджолиних сімей у безпечне місце;

4) неповідомленням власниками пасік місцевих державних адміністрацій або органів місцевого самоврядування (далі - органи місцевого самоврядування) про місце перебування пасіки під час кочівлі.

Фізичні особи та суб'єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, зобов'язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин (далі - завчасне повідомлення) за три доби до запланованого їх застосування.

Доведення змісту завчасного повідомлення до відома власників пасік здійснюється шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці органів місцевого самоврядування або в засобах масової інформації місцевого рівня або оголошення завчасного повідомлення по радіо та/або телебаченню місцевого рівня, а також шляхом його надсилання особистим повідомленням на телефон чи на електронну адресу, зазначені під час реєстрації або кочівлі пасіки.

На період обробки власник пасіки повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін (не більше ніж 12 годин), передбачений обмеженнями в разі застосування засобів захисту рослин.

Для ізоляції бджіл у вуликах гнізда розширюють до повного комплекту рамок або ставлять магазини. На двокорпусні або багатокорпусні вулики залежно від сили сімей ставлять додаткові корпуси з половинною кількістю рамок, зверху одягають раму з металевою сіткою (розмір вічка 2,5 х 2,5 мм або 3 х 3 мм), сітку накривають тканиною і за необхідності кладуть утеплення. У день запланованого застосування засобів захисту рослин зранку, до початку льоту бджіл, льотки закривають з використанням льоткових загороджувачів із вентиляційними отворами, знімають із сітки утеплення. У жарку безвітряну погоду під кришку підкладають рейки завтовшки 1 - 2 см. У вулик дають воду в стільниках, годівницях або напувалках. На ніч льотки відчиняють.

У разі перевезення бджолиних сімей з місця фактичного розташування пасіки, зазначеного під час її реєстрації, власник пасіки або уповноважена ним особа зобов'язаний за два календарних дні повідомити органи місцевого самоврядування, на території яких він планує розмістити пасіку, про дату ввезення та вивезення пасік, надати свої контактні дані (номер телефону та адресу електронної пошти).

  Пасічник, який не повідомив органи місцевого самоврядування за новим місцем розміщення пасіки про перебування пасіки, бере на себе всі ризики завдання шкоди або загибелі пасіки внаслідок застосування засобів захисту рослин.

Обстеження пасіки і фіксація випадків отруєння бджіл на вимогу та за заявою власника пасіки до органів місцевого самоврядування здійснюються постійно діючою Комісією із встановлення факту отруєння бджіл.

Комісія збирається невідкладно після надходження до органу місцевого самоврядування заяви про встановлення факту отруєння бджіл від власника пасіки, зареєстрованої на відповідній території, або уповноваженої ним особи, але не пізніше ніж через 24 години після надходження такої заяви.

  Наявність та кількість бджолиних сімей у власника пасіки підтверджуються ветеринарно-санітарним паспортом пасіки. У разі відсутності ветеринарно-санітарного паспорта пасіки або записів у ньому про кількість бджолиних сімей (наявних та таких, що перевезені на кочівлю) інформація власника пасіки про наявну кількість бджолиних сімей не береться до уваги.

Результати обстеження Комісії фіксуються в Акті встановлення факту отруєння бджіл, який заповнюється членом Комісії.

У бджолиних сім'ях, які зазнали отруєння, скорочують і утеплюють гнізда, відбирають рамки зі свіжим нектаром і пергою. У гніздах перерозподіляють розплід, залишаючи стільки, щоб бджоли могли покрити його повністю. Після скорочення гнізда бджіл підгодовують теплим цукровим сиропом (1,5 кг цукру на 1 л води) або медово-цукровим тістом.

Вивільнені вулики механічно очищають, промивають 3 - 5-відстотковим розчином лугу (їдкий натрій), потім чистою теплою водою та обпалюють вогнем до легкого побуріння. Стільники з медом і пергою від загиблих сімей перетоплюють. У важких випадках отруєння, що супроводжуються повною загибеллю бджолиних сімей і великою концентрацією отрути в стільниках (за даними лабораторного дослідження), стільники перетоплюють на віск, який підлягає використанню тільки для технічних цілей.

 

опубліковано 18.03.2024

Пам’ятка для населення щодо дотримання вимог санітарного законодавства при застосуванні пестицидів, агрохімікатів та засобів захисту рослин

 

  Не лише сільськогосподарські підприємства у своїй діяльності використовують пестициди. На присадибних та дачних ділянках люди теж застосовують, як пестициди так і мінеральні та органічні добрива, щоб збільшити урожай, та вберегти його від шкідників.

Що ж таке пестициди? По-перше, це отруйні речовини, що в залежності від призначення діляться на декілька груп. Найчастіше використовуються інсектициди, які застосовують для знищення комах та гербіциди чи дефоліанти, які застосовують для знищення рослинності.

Діючі речовини пестицидів бувають у різних препаративних формах, до найпоширеніших з яких належать: розчини, аерозолі, гранульовані препарати, змочувані порошки.

Фото без опису

Нагадуємо, що отрутохімікати шкідливі не тільки для осіб, які з ними стикаються в процесі виконання своїх виробничих завдань в сільському господарстві, вони являють ще більшу небезпеку для населення в разі неправильного їх зберігання та застосування вдома.

Шляхи потрапляння пестицидів в організм під час роботи через дихальні шляхи, через шкіру або через шлунок. Запобіганню нещасним випадкам при використанні отрутохімікатів значною мірою сприяє обов’язкове використання предметів особистого захисту: окулярів, респіраторів, спецодягу. У вітряну погоду, пестициди можуть переноситись не тільки з сусідньої ділянки, а й з відстані багатьох кілометрів. Тому, щоб зменшити ураження через повітря, необхідно дотримуватись таких правил:

уникайте використання пестицидів у вітряну погоду (швидкість вітру перевищує 2,5 м/сек);

під час внесення пестициду стійте так, щоб на вас не зносило вітром бризки або пил пестицидів;

розпилюйте аерозоль якомога ближче до оброблюваного об’єкта, використовуючи наконечники для дрібно краплинного обприскування;

якщо хтось біля вашого будинку працює з пестицидами, щільно зачиняйте вікна та двері, не випускайте малих дітей гуляти на вулицю.

Вдихання парів деяких типів пестицидів чи вживання обробленої городини може спричинити тяжке отруєння організму. Тому, необхідно застосовувати безпечні методи їх використання:

усі пестициди, що продаються в Україні, повинні мати етикетку, на якій вказується вся інформація про них;

перед застосуванням пестициду прочитайте повністю всю етикетку, навіть якщо раніше вже користувались цим препаратом не покладайтесь на свою пам’ять!

користуйтеся рекомендаціями етикетки, яка є найкращим порадником для безпечного та економічного використання пестицидів, суворо дотримуйтесь інструкції по застосуванню пестициду, використовуйте лише зазначену кількість, у певний час, за тих умов, для тієї мети, яка вказана;

не використовувати більше пестицидів, ніж вказано на етикетці;

знайдіть на лицевому боці етикетки одне з сигнальних слів, яке проінформує вас про те, наскільки небезпечним є вплив пестициду на організм людини:

«Небезпечно для життя!» – означає сильно отруйний;

«Небезпечно!» – це помірно небезпечний;

«Обережно!» – значить найменш небезпечний;

не заходьте на поле, яке позначене попереджувальними плакатами;

не паліть під час роботи з пестицидами або на обробленому ними полі;

не використовуйте воду з дренажних канав або зрошувальних систем, щоб попити або вимити овочі та фрукти. Ця вода може бути забруднена пестицидами;

не беріть із собою їжу та напої в поле, що обробляється пестицидами;

ніколи не беріть тару з-під пестицидів для використання вдома. Це небезпечно;

не спалюйте пакування пестициду, при згорянні вона може виділяти отруйні пари;

ніколи не зберігайте пестициди в немаркованій тарі;

ніколи не перемішуйте пестициди руками;

змішуйте пестициди в добре провітрюваному приміщенні або надворі;

заливаючи промивальну речовину в бак для розпилювання рід­ких пестицидів, не проливайте її на землю, стійте так, щоб хімікати не зносило на вас вітром;

зберігайте пестициди закритими у місцях, недоступних для людей;

будьте обережні при використанні пестицидів на своїй садибі, особливо якщо колодязь мілкий або має пошкоджену цямрину;

ніколи не використовуйте і не змішуйте пестициди біля колодязя. Ділянка, що обробляється пестицидами повинна бути на відстані не менше 50м від колодязю;

ретельно мийте овочі та фрукти в проточній воді з ділянки, що оброблялась пестицидами, дотримуйтесь безпечних строків збору врожаю.

Як розпізнати отруєння пестицидами?

Найбільш загальні симптоми отруєння пестицидами – це сонливість, головний біль, запаморочення, надмірне потовиділення, порушення зору, блювота, біль у м’язах, біль у животі та судоми. При отруєнні пестицидами звичайно спостерігається три або біль­ше цих симптомів.

Отже, якщо після роботи з пестицидами з’являються якісь симптоми, слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Пам’ятайте, що зменшення негативного впливу пестицидів на організм залежить від ефективно наданої першої медичної допомоги!

 

опубліковано 18.03.2024

Пам’ятка для суб'єктів господарювання щодо дотримання вимог санітарного законодавства при застосуванні пестицидів, агрохімікатів та засобів захисту рослин

 

У сільськогосподарській діяльності суб’єктами господарювання використовуються різні агрохімікати, пестициди, засоби захисту рослин, які призначені для боротьби з бур’янами, хворобами та шкідниками рослин, а також для підвищення урожайності.

Фото без опису

   Законом України «Про пестициди і агрохімікати» від 02.03.1995 № 86/95-ВР, визначено термін, що пестициди – це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб, агрохімікати – це органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції.

   Вимоги законодавства України щодо використання пестицидів, агрохімікатів та засобів захисту рослин у сільському і лісовому господарстві регламентуються: Законами України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про бджільництво», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСП 8.8.1.2.001-98), Державними санітарними правилами авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» (ДСП 382-96).

  Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСП 8.8.1.2.001-98) є частиною санітарного законодавства та обов’язкові для дотримання всіма підприємствами, установами і організаціями, приватними господарствами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами.

Суб’єкти господарювання, які застосовують пестициди, агрохімікати та засоби захисту рослин, зокрема при авіаційному методі застосування зобов’язані:

використовувати повітряні судна (літаки, вертольоти, надлегкі літальні апарати НЛА), які зареєстровані у державному реєстрі повітряних суден цивільної авіації України та мають сертифікат на право виконання авіаційно-хімічних робіт;

використовувати постійні, а при їх відсутності – тимчасові аеродроми і вертодроми сільгоспавіації, які мають санітарний паспорт або дозвіл на право експлуатації:

погоджувати проєкти авіаційно-хімічних робіт з територіальними органами Держпродспоживслужби області не пізніше чим за 10 діб до початку робіт;

заплановані для авіаційних обробок сільськогосподарські і лісові угіддя повинні бути занесені на карти-схеми землекористування;

застосовувати тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію та включені до «Переліку препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні, роздрібного продажу населення» ( Перелік пестицидів і агрохімікатів та щорічні доповнення до нього видаються Департаментом екологічної безпеки Міністерства екології та природних ресурсів України відповідно до ст.7 ЗУ « Про пестициди і агрохімікати»;

суворо дотримуватися регламентів застосування пестицидів (агрохімікатів), не допускати застосування фальсифікованих пестицидів та агрохімікатів;

замовник авіаційно-хімічних робіт, за три доби до початку проведення авіаційних обробок зобов'язаний здійснити такі запобіжні заходи:

а) завчасно, до початку проведення обприскування попередити населення даної місцевості через засоби масової інформації ( радіо, місцева газета, телебачення, інтернет та інші ЗМІ) про дату обробки, місце обробки, терміни і час проведення авіаційних обробок, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату;

б) оповістити пасічників про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору, на відстань більше 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 діб;

в) попередити про заборону проведення сільськогосподарських робіт та випасання худоби на відстані ближче 1 км від місця авіаобробок;

г) встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки із зазначенням кінцевого терміну очікування на відстані 300 м від оброблюваних площ, а також на дорогах, які проходять через поля і на дорогах, що ведуть до сільськогосподарського аеродрому (вертодрому);

всі роботи з пестицидами і агрохімікатами проводити на робочій висоті не менше 3м над об'єктом обробки в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при відсутності повітряних потоків, швидкості вітру, що не перевищує 3 м/сек (дрібнокрапельне обприскування) і 4 м/сек (крупнокрапельне обприскування) і температурі повітря, що не перевищує +22 С. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 градусів . При збільшенні висоти обробки сільськогосподарських культур в два і більше разів відповідно повинні збільшуватися санітарно-захисні зони;

суворо витримувати встановлені санітарно-захисні зони від ділянок авіахімічних обробок та не застосовувати авіаційні обробки пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:

а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасання домашніх тварин, об'єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників і т. і.);

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які використовуються в їжу без термічної обробки (цибуля на перо, селера, кріп, огірки, томати, полуниця, малина та інші), а також садів, виноградників та місць проведення інших сільськогосподарських робіт;

не дозволяється авіаційне застосування арборицидів при обробці лісових масивів і лісозахисних смуг, а також трас високовольтних ліній електропередач, які розміщені ближче:

а) 3,5 км від місць відпочинку дітей та дорослих;

б) 2 км від населених пунктів лісових розсадників посівів лісових культур;

всі проведені хімічні обробки обов’язково фіксувати в журналі обліку застосування пестицидів на посівах, у садах, теплицях та інших об’єктах господарства. Журнал повинен заповнюватися агрономом, бригадиром або іншою особою, яка призначена наказом керівника господарства за відповідальність безпечного застосування пестицидів, агрохімікатів та засобів захисту рослин;

допускати до роботи з пестицидами та агрохімікатами осіб, які не мають протипоказань до стану здоров’я і пройшли медичний огляд на право здійснення робіт з пестицидами і агрохімікатами, а також мають допуск (посвідчення) і наряд на виконання певних робіт з пестицидами та агрохімікатами.

При обробці посівів із застосуванням наземної апаратури суб’єкти господарювання зобов’язані:

використовувати препарати, зазначені у "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні";

проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче+10 град. С;

завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки сповіщати голів сільських, селищних міських рад, ОТГ, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, терміни і методи застосування пестицидів та агрохімікатів;

обприскувати вентиляторними і штанговими обприскувачами при швидкості вітру до 3м/с (дрібнокрапельне) і 4м/с (крупнокрапельне);

застосовувати гербіциди із поливною водою шляхом дощування (гербігація) при швидкості вітру до 4 м/с;

у період проведення робіт у радіусі 200м від меж ділянок, що обробляються, встановлювати попереджувальні написи;

зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту;

у межах першого та другого поясів зони санітарної охорони водних об’єктів забороняється застосування пестицидів;

проведення сільськогосподарських робіт на ділянках, де були застосовані пестициди і допуск на них людей дозволяється тільки після закінчення строків, що гарантують їх безпеку згідно інструкції по застосуванню. При цьому враховується (для кожного конкретного препарату) можливе надходження в зону дихання працюючих парів пестицидів або їх метаболітів, ґрунтового пилу, який містить токсичні речовини, резорбцію хімічних речовин крізь шкіру при контакті з рослинами, а також подразнюючу дію пестицидів;

не допускається випас худоби та птиці, а також сінокіс на оброблених пестицидами ділянках на протязі періоду, вказаного у регламентах застосування відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», порушення законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Обмеження щодо застосування засобів захисту рослин в межах населеного пункту:

забороняється застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях лікувально-профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової галузі;

застосування пестицидів для захисту зелених насаджень в межах села дозволяється тільки з 22 до 7 години у безвітрену погоду п швидкість вітру не більшу 4 м/с;

забороняється обробка парків і зелених насаджень в населених пунктах в радіусі 1000 м навколо них стійкими і високотоксичними пестицидами, а також препаратами, що мають неприємний різкий запах;

для обробки індивідуальних садів і городів в межах населеного пункту дозволяється застосування пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населення «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і Доповненням до нього;

з метою зменшення пестицидного навантаження в межах населеного пункту краще застосовувати біологічні методи боротьби з шкідниками та агротехнічні з бур’янами;

в межах населеного пункту обробку дозволяється проводити тільки ранцевим обприскувачем. Штанговим, вентиляторним обприскувачами та гербігацію дощуванням треба проводити за межами населеного пункту з дотриманням санітарного розриву від меж населеного пункту – 300 м штанговим обприскувачем та гербігація дощуванням, 500 м вентиляторним обприскувачем;

перед проведенням суб’єктами господарювання обробок об’єктів, розташованих поблизу населених пунктів, необхідно встановити попереджувальні знаки в радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, та

оповістити мешканців населених пунктів про проведення робіт і строки, протягом яких забороняється перебування в обробленій зоні та поблизу;

не менш ніж за три доби до початку проведення хімічної обробки полів необхідно сповіщати голову селищної ради про місця, строки і методи застосування пестицидів та агрохімікатів. Голова селищної ради в свою чергу має оповістити пасічників, мешканців населеного пункту, власників сусідніх с/г ділянок, сусідніх приватних домогосподарств тощо;

у масштабах села забороняється повсюдна, одночасна обробка рослин однотипним препаратом, яка може обумовити масове надходження в атмосферне повітря населених пунктів аерозолю та токсичних парів.

 

 

 

 

опубліковано 01.03.2024

ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМОЇ СЕСІЇ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ

    29 лютого 2024 року під головуванням сільського голови Валентини ГОРОДЯНКО  відбулося пленарне засідання  38 сесії сільської ради восьмого скликання. У роботі  сесії взяли участь 16 депутатів сільської ради, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету Пришибської сільської ради, старости та представники ТОВ «Єристівський ГЗК», медіа.

        Хвилиною мовчання депутати вшанували пам’ять полеглих захисників та захисниць України, мирних громадян, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення російських окупантів.

     Відповідно до порядку денного обранці Пришибської сільської ради розглянули 55 питань. В ході засідання депутати заслухали звіт сільського голови про діяльність ради та її виконавчих органів в 2023 році, затвердили звіт про виконання бюджету Пришибської сільської територіальної громади за 2023 рік, внесли зміни до показників бюджету Пришибської територіальної громади  на 2024 рік, затвердили План соціально – економічного розвитку Пришибської сільської ради на 2024 рік, у якому визначені основні напрямки та орієнтири подальшого розвиту громади з урахуванням потреб галузей. Ухвалили рішення про фінансування заходів Програми підтримки  Сил безпеки й оборони України в 2024-2026 роках,  та цілий ряд питань земельного характеру.

Фото без опису     Кожне прийняте рішення  є важливим і спрямоване на розвиток громади. Сільський голова Валентина ГОРОДЯНКО подякувала   депутатському корпусу за плідну, конструктивну роботу.

   Детальніше з ухваленими рішеннями можна ознайомитись на офіційному веб сайті Пришибської громади після їх оприлюднення.

    Усім миру і благополуччя.

     

опубліковано 02.02.2024

ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ СЬОМОЇ СЕСІЇ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ

    31 січня 2024 року  під головуванням сільського голови Валентини ГОРОДЯНКО  відбулося пленарне засідання  37 сесії сільської ради восьмого скликання. У роботі сесії взяли участь 14 депутатів сільської ради, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету Пришибської сільської ради, старости та представники ТОВ «Єристівський ГЗК», медіа.

     Хвилиною мовчання депутати вшанували пам’ять полеглих захисників та захисниць України, мирних громадян, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення російських окупантів.

  Під час пленарного засідання депутати сільської  ради заслухали інформацію про результати діяльності Кременчуцької окружної прокуратури на території Пришибської сільської територіальної громади за  2023 рік,  звіт старости Кобелячківського  старостинського округу Таїси ЧЕРЕПАХИ за 2023 рік, ухвалили рішення про фінансування заходів  комплексної Програми «ТУРБОТА» на період 2021-2025 роки  та цілий ряд  питань земельного характеру.

Фото без опису    Кожне прийняте рішення  є важливим і спрямоване на розвиток громади. Сільський голова Валентина ГОРОДЯНКО подякувала депутатському корпусу за плідну, конструктивну роботу.

Детальніше з ухваленими рішеннями можна ознайомитись на офіційному веб сайті Пришибської громади після їх оприлюднення.

Усім миру і благополуччя.

      Разом до Перемоги!

 

опубліковано 23.12.2023

ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ШОСТОЇ СЕСІЇ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ

  21 грудня 2023 року  під головуванням сільського голови Валентини ГОРОДЯНКО  відбулося пленарне засідання  36 сесії сільської ради восьмого скликання. У роботі  сесії взяли участь 16 депутатів сільської ради, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету Пришибської сільської ради, старости та представники ТОВ «Єристівський ГЗК», медіа.

      Хвилиною мовчання депутати вшанували пам’ять полеглих захисників та захисниць України, мирних громадян, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення російських окупантів.

На початку  засідання сесії  сільський голова Валентина ГОРОДЯНКО  нагородила гравців ФК "Вікторія" за високі досягнення у спорті та активну участь у спортивному житті Пришибської територіальної громади подяками, солодощами та подарунками від ТОВ «Єристівський ГЗК».

      Під час пленарного засідання депутати сільської  ради затвердили  бюд­жет Пришибської сільської  те­ри­то­рі­аль­ної гро­ма­ди на 2024 рік,   місцеві програми, заслухали звіт старости Комендантівського старостинського округу Володимира БІЛАНА за 2023 рік,  звіт голови МО ГО "ВФСТ "Колос" Андрія ГОРЯЧКОВСЬКОГО про проведену роботу з травня по грудень 2023 року, прийняли рішення перейменувати вулиці та провулки на території  громади та цілий ряд  питань земельного характеру.

    Кожне прийняте рішення  є важливим і спрямоване на розвиток громади. Сільський голова Валентина ГОРОДЯНКО подякувала   депутатському корпусу за плідну, конструктивну роботу.

Детальніше з ухваленими рішеннями можна ознайомитись на офіційному веб сайті Пришибської громади після їх оприлюднення.

Усім миру і благополуччя.

      Разом до Перемоги!

 

опубліковано 19.11.2023

Фото без опису

опубліковано 13.10.2023

ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСІЇ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ

      12 жовтня 2023 року  під головуванням сільського голови Валентини ГОРОДЯНКО  пленарне засідання  34 сесії сільської ради восьмого скликання проведено із залученням системи електронного голосування «ГОЛОС». У роботі  сесії взяли участь 13 депутатів сільської ради, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету Пришибської сільської ради, старости та представники ТОВ «Єристівський ГЗК», мадіа, преса.

Фото без опису             Хвилиною мовчання депутати вшанували пам’ять полеглих захисників та захисниць України, мирних громадян, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення російських окупантів.

       На порядок денний було висунуто 95 питань, які стосувалися життєдіяльності громади.  

      Під час пленарного засідання депутати сільської  ради заслухали інформацію заступника  керівника Кременчуцької  окружної прокуратури Олексія Мамона про  діяльність Кременчуцької окружної прокуратури на території Пришибської сільської  територіальної громади за І півріччя 2023 року, а також прийняли наступні важливі рішення:

-Про внесення змін до показників бюджету Пришибської сільської територіальної громади на 2023 рік;

- Про затвердження Цільової Програми сприяння розвитку волонтерства на території Пришибської територіальної громади на 2023-2027 роки

-Про затвердження Програми підвищення стійкості Пришибської територіальної громади до кризових ситуацій, викликаних припиненням надання чи погіршенням якості важливих для її життєдіяльності послуг або припиненням здійснення життєво важливих функцій.

-Про здійснення державного контролю за використанням та охороною земель.

- Про затвердження Комплексної програми розвитку ветеранської політики у Пришибській територіальній громаді на 2023-2025 р., внесено зміни до ряду місцевих Програм.

    Кожне прийняте рішення  є вагомим і спрямоване на розвиток громади.

Детальніше з ухваленими рішеннями можна ознайомитись на офіційному веб-сайті Пришибської громади після їх оприлюднення.

Усім миру і благополуччя.

      Разом до Перемоги!

 

 

опубліковано 18.09.2023

Інформація про Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» #тияк

Фото без опису

     Офіційна сторінка:  https://howareu.com

Facebook:  https://www.facebook.com/howareu.program

Instagram:  https://www.instagram.com/howareu_program

 

опубліковано 12.09.2023

Інформація про діяльність Консультаційного центру Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Консультаційний центр надає підтримку громадянам України у режимі онлайн та офлайн щодо:
• роз’яснення можливих шляхів повернення дитини або сімей з дітьми
на підконтрольну Уряду України територію;
• отримання свідоцтва про народження дитини в умовах воєнного
стану або його легалізації, якщо документ отриманий на
непідконтрольній території;
• встановлення контакту з дитиною, яку вивіз один із батьків за
кордон;
• заповнення форми розшуку дитини або заявки на отримання
допомоги дітям, які зазнали травмувань внаслідок війни;
• інші питання, пов’язані з порушеннями прав людини.
Тут ви можете повідомити:
• про дитину, яка загубилася;
• про злочин, скоєний проти дитини;
• якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих;
• якщо вам відомі факти депортації дитини;
• про примусову зміну громадянства та документів дитини;
• про інші порушення прав дитини під час війни.
В режимі онлайн:
0800-50-17-20 (безкоштовно)
044-299-74-08 (для дзвінків із-за кордону)

hotline@ombudsman.gov.ua
В режимі офлайн під час особистого звернення:
понеділок - четвер з 9:00-13:00, 13:45-18:00
пʼятниця з 9:00-13:00, 13:45-17:00,
вихідні дні — субота, неділя
Адреса: 01008, м. Київ, вул.
Інститутська, 21/8
Додатково надаємо консультації: через портал «Діти війни» — сайт: https://childrenofwar.gov.ua/

 

Фото без опису

 

опубліковано 10.09.2023

ЗАСІДАННЯ КРУГЛОГО СТОЛУ

Фото без опису

опубліковано 06.09.2023

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», що здійснюється за ініціативи Олени Зеленської , міжнародними  експертами Israel Trauma Coalition та ГО «Безбар'єрність» проводилося навчання з основ психологічної підтримки для працівників ЦЗ.

Фото без опису

Мета: створити власну, українську модель системи охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка збере найкращі світові й вітчизняні практики. Сформувати у українців звичку піклуватися про своє ментальне здоров’я, щоб знайти в собі приховане джерело сили у складні часи.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету Міністрів України.

         Кожна людина народжується зі здатністю протистояти стресу. Але в наш час цей запас стійкості швидко виснажується через війну та невизначеність. А ще треба дбати про близьких та працювати на перемогу.

А «Ти як?» допоможе знаходити в собі сили щодня, навчитися піклуватися про себе, опановувати стрес, тривогу, гнів тощо.

З вересня 2023 року, з метою масштабування отриманих знань, для клієнтів служби зайнятості - шукачів роботи, роботодавців та студентської молоді, фахівці Кременчуцької філії Полтавського ОЦЗ розпочали цикл тренінгів на тему «Базовий курс самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях».

01 та 04 вересня 2023 року  фахівець Кременчуцької  філії Полтавського ОЦЗ Ірина Дорошенко провела  заходи в онлайн та офлайн форматах, для зручності клієнтів: для шукачів роботи на тему "Базовий курс самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях», для роботодавців на тематику "Основи самодопомоги та первинної  підтримки  у кризових ситуаціях".

Під час взаємодії учасники тренінгів ознайомилися з Всеукраїнською програмою ментального здоров'я « Ти як ?» в цілому, опанували базові навички турботи про себе та інших, отримали відповіді на такі питання:

  • Як дати раду собі та ближнім в екстрених ситуаціях;
  • Як відновитися після пережитих травматичних подій.

Також були розглянуті базові протоколи від Israel Trauma Coalition, які допоможуть слухачам дбати про свій внутрішній стан, управляти рівнем стресу для того щоб зберігати ефективність на робочому місці та підтримувати ближніх.

Під час обговорення один із учасників тренінгу зазначив, що тепер він по іншому сприйматиме реакції людей на стрес, якими б незвичними і дивними вони б не були.

Іриною Дорошенко була запропонована роботодавцям співпраця зі службою зайнятості щодо проведення фахівцем філії  для працівників  тренінгів із серії «Базового курсу самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях» на базі їх підприємств.

В майбутньому планується проведення подібних тренінгів з метою формувати у клієнтів служби зайнятості культури піклування про ментальне здоров’я своє та людей поруч.

Дізнатися більше, як виявити стрес у себе чи близьких, як підтримати, контролювати і допомогти собі та іншим людям, побачити  контакти, посилання, поради, продукти, техніки та методики, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров’я – своє та людей поруч  можна за посиланням http://howareu.com (howareu_program).

#тияк #mentalhealth #психічнездоровя #bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

 Більше інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями:

Web-портал: https://pol.dcz.gov.ua/, https://pracyakremen.com.ua/   

Facebook: https://www.facebook.com/KremenMRCZ/

 

 

опубліковано 06.09.2023

Всесвітній день прибирання 2023 в Україні

Фото без опису

Наше навколишнє середовище щодня страждає від екоциду. Постійні обстріли, детонація мін, горіння лісів, підрив Каховської ГЕС – наслідки усіх цих екозлочинів будуть наздоганяти нас роками і навіть століттями. Ми повинні уже зараз почати роботу над ліквідацією наслідків екокатастрофи, підтримкою та відновленням українського довкілля. Сьогодні, як ніколи, потрібно об’єднувати зусилля та працювати у спільному напрямку – Перемога та екологічне відновлення України – Юлія Мархель, координаторка World Cleanup Day в Україні.

16 вересня 2023 року під гаслом «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!» у 24 регіонах з дотриманням  обмежень воєнного часу, враховуючи норми безпеки та географічні особливості регіонів, Україна традиційно приєднається до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» разом з 70 мільйонами учасників у 191 країні Світу.

Основна мета – формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та відповідального споживання ресурсів серед громадян, об’єднання зусиль заради екологічного майбутнього.

У зв’язку з воєнним станом, учасників закликають не робити масові скупчення та брати участь лише у прибираннях на рекомендованих та дозволених органами місцевого самоврядування локаціях, попередньо пройшовши інструктажі техніки безпеки, навчання та під час сигналу тривоги спускатись в укриття. Прохання не публікувати адреси та час локацій на відкритих інформаційних ресурсах, а сторіси та пости в соціальних мережах робити не раніше ніх за 2 години після завершення роботи локацій.

Команда організаторів «Let’s do it Ukraine» не несе відповідальності за нещасні випадки, які можуть виникнути в результаті незнання /недотримання правил техніки безпеки або їх порушення учасниками.

Участь візьмуть комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднуються в різних форматах на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, освітяни, лідери думок, пересічні громадяни.

Для закладів освіти відбудеться конкурс. Детальніше про нього та умови участі можна дізнатися у Положенні за посиланням: https://cutt.ly/nflKgaR

Формати участі будуть різні в залежності від географічного розташування та безпеки:

Для всіх, онлайн: Цифрове прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет ресурсів, дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії, це прибирання зменшить кількість викидів CO2 в атмосферу – реєстрація результатів на сайті letsdoitukraine.org/digitalcleanup.

Колективні прибирання на території установ, організацій, закладів освіти. За такої форми кількість учасників у групі має бути обмежена, а площа – перевірена ДСНС на безпечність, у випадку сигналу тривоги всі мають спускатись в укриття.

Традиційні прибирання допускаються виключно на рекомендованих органами місцевого самоврядування локаціях.

Формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай» сортування вторинної сировини та відправка на переробку.

Розбір завалів.

Українці за кордоном також можуть приєднатися. Організувати онлайн або офлайн прибирання, подякувати приймаючим містам та підтримати своє рідне місто навіть на відстані.

Важливо! Зареєструйте результат своєї участі у Всесвітньому дні прибирання за посиланням до 25 вересня 2023 року включно https://forms.gle/zjQtrZoL3KXZ5hP18

Повний інструктаж з протимінної безпеки можна переглянути за посиланням: https://letsdoitukraine.org/2023/07/ldu-instructions-bezpeka-wcd-2023/

Організатор Всеукраїнський молодіжний рух «Lets do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Lets Do It World» за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, Київської міської державної адміністрації, Європейської Бізнес Асоціації, Товариства Червоного Хреста України, Всеукраїнського молодіжного центру, Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World», Національної молодіжної ради, Асоціації молодіжних рад України, корпорації «Біосфера», інформаційний партнер телеканал «Київ», органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, об’єднань, соціально відповідального бізнесу та медіа. В рамках співпраці з гуманітарним напрямом Нової пошти.

Приєднуйтесь у своєму безпечному форматі 16 вересня 2023 року та зробіть свій внесок у збереженні довкілля України та Світу! 

Деталі в новинах на сайті www.letsdoitukraine.org.

Довідково

Всесвітній день прибирання в Україні за 5 років об’єднав 1 082 501, учасники прибрали Україну від 4647 тонн сміття та 456,5 тонн знайденого відправили на вторинну переробку.

У 2022 році до Всесвітнього дня прибирання в Україні долучилися 119 926 учасників у 24 регіонах. Спільними зусиллями вдалося зібрати 2439 тонн відходів, з яких 70,5 тонн знайденої вторинної сировини здали на переробку.

У 2021 році до масштабної толоки долучилося 311 655 учасників, які зібрали 1022 тонни зібраного сміття, з яких 70 тонн знайдених відходів відправили на переробку. 

У 2020 рік на прибирання вийшло 138 920 учасників. Спільними зусиллями було зібрано 763 тонни зібраного сміття, 182 тонни вторинної сировини здали на переробку. 

2019 рік 300 000 навчальні заклади 14 687 учасники, 48 тонн сміття, 21,5 тонн здали на переробку.

2018 212 тисяч учасників, 375 тонн сміття, 112,5 тонн з яких здали на переробку.  

За матеріалами Всеукраїнського молодіжного руху «Lets do it Ukraine».

 

опубліковано 06.09.2023

Що потрібно знати про гриби

В Україні є традиційним вживати страви із грибів, але ця традиція має підвищений ризик, оскільки більшість населення втратила навички збирання грибів.

Гриби дуже корисний натуральний продукт, який може замінити м’ясо, фрукти і масло одночасно.

У нашому регіоні є близько 10-15 видів їстівних грибів. На території України зареєстровано до 80 видів отруйних грибів, однак найчастіше отруєння спричинюють 20-25 їх видів. Деякі з них за зовнішнім виглядом нагадують їстівні.

Шкода отруйного гриба полягає в токсині, який міститься в ньому, міліграмів якого достатньо, щоб викликати незворотню реакцію в організмі людини. Небезпека токсинів, що є в отруйних і токсичних грибах, різниться за спрямованістю дії. Одні наносять удар на травний тракт, а інші – на функцію головного мозку та ЦНС.

Перші симптоми отруєння з′являються через 1,5-2 години- нудота, блювання, пронос, біль в животі, запаморочення чи головний біль. Отруєння грибами може привести до летальних випадків. При перших проявах отруєння невідкладно звертайтесь за медичною допомогою.

Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це пов’язано з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, інфікованих патогенною флорою, частіше внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, серед яких слід виділити випадки ботулізму

Гриби є «важкою їжею». Вони протипоказані дітям до 14 років, людям похилого віку й особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, при цукровому діабеті та вагітним жінкам.

Для попередження отруєння грибами необхідно дотримуватись елементарних правил:

  1. Сумнівні і незнайомі гриби краще взагалі не збирати, не купувати.
  2. Ніколи не збирайте червиві та перезрілі гриби.
  3.  Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту застосовувалися отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
  4.  Не пробуйте сирі гриби на смак, так дуже просто можна отруїтися.
  5.  Не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих.

Занурена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.

Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.

Бережіть здоров′я та життя.

 

опубліковано 04.09.2023 

Як не стати жертвою шахрайства?

Фото без опису

 

опубліковано 04.09.2023

Розпочато виконання робіт по проєкту: «Нове будівництво внутрішньої мережі водопостачання та водовідведення в 16-ти квартирному житловому будинку по вул. Центральна, 46 в с.Пришиб Кременчуцького району Полтавської області»

Фото без опису

опубліковано 21.08.2023

Як отримати послугу ГРАНТ НА ПЕРЕРОБНЕ ПІДПРИЄМСТВО

Онлайн

1. Зареєструйтеся або авторизуйтеся в кабінеті громадянина на порталі diia.gov.ua за допомогою BankID або електронного підпису.

Зверніть увагу, якщо ви ФОП або юридична особа необхідно скористатися ключем ФОП або керівника юридичної особи з ЄДРПОУ підприємства.

2. Заповніть онлайн-заявку.

3. Прикріпіть бізнес-план за формою. З прикладом заповненого бізнесп-лану ви можете ознайомитися на сайті diia.gov.ua.

4. Підпишіть електронним підписом та відправте.

Зверніть увагу, якщо ви ФОП або юридичная особа необхідно скористатися ключем ФОП або керівника юридичної особи з ЄДРПОУ підприємства.

Якщо вам потрібна консультація щодо програми, зверніться до Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облвійськадміністрації за телефоном (0532) 60-93-38.

Рішення про надання гранту приймає Міністерство економіки, перевіривши заявку уповноваженим банком та ваш бізнес-план.

Часті питання та відповіді

Хто може подати заявку на отримання гранту?

Майбутні підприємці, діючі ФОП або юридичні особи:

- які не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території України;

- які не провадять господарську діяльність на території росії;

- які не перебувають під санкціями;

- щодо яких не порушено справи про банкрутство;

- щодо яких відсутнє рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію;

- які не мають заборгованості перед бюджетом.

Який розмір гранту?

До 8 млн грн, за умови створення не менше 25 робочих місць.

Які строки розгляду заявки?

Мінекономіки розглядає її протягом 15 робочих днів після завершення кінцевого строку подання. Рішення приймається на підставі висновків банку: оцінки бізнес-плану, співбесіди та результатів перевірки ділової репутації.

На які цілі можна витратити грант?

На витрати, пов'язані з:

- придбанням основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання);

- введенням в експлуатацію верстатів, технологічного обладнання;

- доставкою придбаних верстатів, технологічного обладнання.

Чи виникають зобов'язання перед державою в разі отримання гранту?

У разі отримання гранту ви маєте:

- створити до 25 робочих місць залежно від суми гранту

- здійснювати діяльність не менше 3 років

- сплачувати податки в бюджет, зокрема, за працевлаштування робітників

Чи маю я повернути державі отриманий грант?

Ви маєте повернути суму вашого гранту, лише якщо не виконаєте зобов’язання перед державою, тобто:

- не створите робочих місць;

- здійснюватимете вказану діяльність менше 3 років;

- не сплачуватимете податки.

ФОРМА БІЗНЕС -ПЛАНУ

Фото без опису

опубліковано 16.08.2023

Формується Портфель інвестиційних пропозицій Полтавської області!

Полтавська облвійськадміністрація формує Портфель інвестиційних пропозицій Полтавської області.

Запрошуємо всіх зацікавлених суб’єктів господарювання та ініціаторів Start-up долучитись та надати свої інвестиційні пропозиції та проекти різного ступеню готовності: від бізнес-ідей до готових інвестиційних проектів в різних галузях економіки!

Портфель інвестиційних пропозицій Полтавської області –  це база даних та сформований на її основі презентаційний каталог, який дасть змогу просувати та рекламувати активні інвестиційні можливості Полтавщини для пошуку та залучення потенційних партнерів та ресурсу для реалізації інвестиційних проектів.

Хто може взяти участь?

  • Вже існуючий бізнес, що прагне реалізувати нові проекти та масштабуватись і потребує залучення інвестиційних ресурсів (інвестиції у статутний капітал/кредитні ресурси/часткове грантове покриття);
  • Start-up , що шукає ресурсу для реалізації ідеї.

Як взяти участь?

  • Подати заповнену Анкету інвестиційного проєкту на сайті облвійськадміністрації через відповідний сервіс (http://surl.li/jffur). 

Консультації з питань щодо подачі інвестиційних проєктів до Портфелю інвестиційних пропозицій Полтавської області за телефонами:

+380 (0532) 56-16-95

+380 (0532) 56-17-19

 

опубліковано 08.08.2023

ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ПОЗАЧЕРГОВОЇ  СЕСІЇ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ

      08 серпня 2023 року під головуванням сільського голови Валентини ГОРОДЯНКО відбулося пленарне засідання  відбулося пленарне засідання 33-ї позачергової сесії Пришибської сільської ради VIII скликання, у роботі якої взяли участь 16 депутатів. Засідання розпочалося з вшанування загиблих Героїв, які загинули у війні росії проти України, хвилиною мовчання.

   Депутатський корпус розглянув проєкти рішень з питань, що стосувалися діяльності комунальних підприємств, структурних підрозділів сільської  ради. Усі питання порядку денного розглянуто та прийнято відповідні рішення.

Фото без опису

         

  По завершенню пленарного засідання сільський голова Валентина ГОРОДЯНКО подякувала депутатському корпусу за злагоджену роботу, за те, що в умовах воєнного стану усі згуртувалися та активно працюють, вирішують всі важливі питання, що стосуються життєдіяльності нашої громади.

     З ухваленими рішеннями можна буде ознайомитись на офіційному сайті Пришибської сільської ради після їхнього оприлюднення у визначений законом строк.

Усім миру і благополуччя.

 

опубліковано 19.07.2023 

ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ДРУГОЇ СЕСІЇ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ

      18 липня 2023 року  під головуванням сільського голови Валентини ГОРОДЯНКО відбулося пленарне засідання  32 сесії восьмого скликання, яка  попередньо була запланована на 12 липня та двічі була перенесена через відсутність кворуму. У роботі  сесії взяли участь 14 депутатів сільської ради,  керівники структурних підрозділів виконавчого комітету Пришибської сільської ради, старости та представники ТОВ «Єристівський ГЗК», медіа, преса.

          Хвилиною мовчання депутати вшанували пам’ять полеглих захисників та захисниць України, мирних громадян, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення російських окупантів.

       До порядку денного  тридцять другої сесії сільської ради було внесено 116 питань, які стосувалися життєдіяльності громади.  

Фото без опису

 

Депутати  прийняли наступні важливі рішення:

- Про внесення змін до показників бюджету Пришибської сільської територіальної громади на 2023 рік;

-   Положення про місцеву пожежну охорону села Пришиб Кременчуцького району (у новій редакції);

- Про розроблення комплексного плану просторового розвитку території

Пришибської сільської територіальної громади  (у новій редакції);

- Положення про сектор з державного контролю  за використанням та охороною земель виконавчого комітету Пришибської сільської ради;

- Програму «Поліцейський офіцер громади»;

- Затверджено тарифи на  послуги з централізованого  водопостачання.

Прийнято ряд змін до місцевих Програм для покращення розвитку територіальної громади. Також розглянуто  питання про виділення матеріальної допомоги жителям громади та цілий ряд  питань земельного характеру.

    Кожне прийняте рішення  є важливим і спрямоване на розвиток громади. Сільський голова Валентина ГОРОДЯНКО подякувала   депутатському корпусу за плідну, конструктивну роботу.

    Детальніше з ухваленими рішеннями можна ознайомитись на офіційному сайті Пришибської громади після їх оприлюднення.

Усім миру і благополуччя.

 

опубліковано 12.07.2023

Фото без опису

Проєкт «Вихователь безпеки» - спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі набирає обертівВідкрито можливість подати анкету для територіальних громад щодо участі у черговому етапі проєкту. Така можливість буде доступна включно до 16 липня

Посилання на анкету: https://cutt.ly/Cwio9JlP

МВС України спільно з ДСНС України, Національна поліція України за участі Міністерство освіти і науки України, Освітнього омбудсмена у партнерстві з Всеукраїнською Асоціацією об’єднаних територіальних громад, Асоціацією міст України, громадською організацією «Безпечний освітній простір» та за підтримки UNICEF Ukraine продовжує реалізацію проекту «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі».

Мета проєкту – створення безпечного освітнього простору для дітей, покращення взаємодії та комунікації поліції, рятувальників, закладів освіти, громади, батьківського та учнівського врядування.

 

опубліковано 03.07.2023

Сказ - небезпечна хвороба!

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

опубліковано 23.06.2023

Захистіть себе: лептоспіроз

Фото без опису

 Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє, що в Кременчуцькому районі  погіршується санітарно-епідеміологіча ситуація щодо захворюваності на лептоспіроз. На минулому тижні в селі Нова Знам’янка Кременчуцького району був зафіксований випадок захворювання на лептоспіроз. Постраждала 1 особа, яка на даний час знаходиться в тяжкому стані. Згідно епіданамнезу  хворий ловив рибу та купався в річці Сухий Кагамлик та мав пошкодження на руці.

      Звертаємо увагу всіх громадян, що лептоспіроз - небезпечна  зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira.

      Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.

     Джерелами збудників лептоспірозу являються інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.

      Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). Захворіти на лептоспіроз можна під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо. У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання інфікованої їжі та води також може спричинити захворювання.

      В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні і влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

    Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання)  до серйозних (ураження нирок,  печінки, менінгіт) і навіть летальних (при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою та лікуванні). 

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно. Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, вживали відповідну їжу, воду –зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.

Ризики захворіти на лептоспіроз суттєво зменшуються, якщо ви уникаєте перебування та ловлі риби у потенційно зараженій воді, контактів із хворими та інфікованими тваринами  проводите щеплення домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу, захищаєте воду для пиття та продукти харчування від доступу мишовидних гризунів, проводите заходи щодо знищення гризунів у особистих помешканнях. 

Не допустити виникнення захворювання на лептоспіроз значно легше, чим лікувати.

      За найменшої підозри на лептоспіроз негайно зверніться до лікаря!

 

опубліковано 06.06.2023

12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею

роз’яснення надає Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Всесвітній день боротьби з дитячою працею був встановлений рішенням Міжнародної організації праці (МОП). Ідея внести в календар нову дату з’явилася в 1997 році після проведення заходів, присвячених боротьбі з найгіршими формами дитячої праці.

Закликаючи світ до здійснення ефективних заходів щодо викорінення примусової, шкідливої та небезпечної праці, а також експлуатації дітей, Міжнародна організація праці ухвалила Конвенцію від 17.06.1999 № 182 «Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці», ратифікованою Законом України від 05.10.2000 2022-III.

День боротьби з дитячою працею переважно спрямований на пробудження свідомості дорослого населення, яке і є головним експлуататором дітей — особливо в країнах третього світу.

Неповнолітні особи – це особи, що не досягли вісімнадцяти років. У трудових правовідносинах вони прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються пільгами, установленими законодавством України (стаття 187 КЗпП України).

У той же час, статтею 32 Цивільного кодексу України встановлено, що неповнолітніми вважаються особи віком від 14 до 18 років.

Відповідно до вимог статті 188 КЗпП України не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років.

За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років.

Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу здобувачів освіти закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти, які здобувають у будь-якій формі початкову, базову середню чи профільну середню освіту для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

При прийнятті на роботу неповнолітньої особи до особової справи працівника слід долучити:

1) копію свідоцтва про народження (замість паспорта), якщо особі від 14 до 16 років;

2) згоду одного з батьків або особи, що його замінює – якщо особі від 14 до 16 років;

3) документ, який підтверджує, що особа буде виконувати роботу у вільний від навчання час – якщо особі від 14 до 15 років;

4) неповнолітніх працівників повинні приймати на роботу лише після попереднього медичного огляду;

5) трудовий договір, який  обов’язково укладається в письмовій формі;

6) обов’язковий облік неповнолітніх працівників, в якому зазначається дата їх народження.

Робочий час і час відпочинку.

Згідно статті 51 КЗпП України для неповнолітніх працівників встановлено скорочену тривалість робочого часу, а саме:

- для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень,

- для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень.

Для учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, тривалість робочого часу не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, переліченої вище для осіб відповідного віку.

Оплата праці працівників молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи.

Відповідно до вимог статті 194 КЗпП України заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Праця працівників молодше вісімнадцяти років, допущених до відрядних робіт, оплачується за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників.

Оплата праці здобувачів освіти закладів загальної середньої або професійної (професійно-технічної) освіти, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Підприємства можуть встановлювати здобувачам освіти доплати до заробітної плати.

Відпустки.

Тривалість щорічної основної відпустки становить 31 календарний день. Щорічна основна відпустка повної тривалості надається неповнолітньому працівникові за його бажанням у зручний для нього час. Неповнолітньому працівникові може надаватися щорічна відпустка повної тривалості в перший рік його роботи на підприємстві, навіть якщо він ще не відпрацював шість безперервних місяців на цьому підприємстві. Для цього неповнолітньому працівникові потрібно лише подати заяву.

Заборонено:

– залучати неповнолітніх працівників до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні (статті 55, 63 та 192 КЗпП України, стаття 11 Закону України  «Про охорону праці»);

– застосовувати працю неповнолітніх осіб на важких роботах та на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах (стаття 190 КЗпП України та стаття 11 Закону України  «Про охорону праці»);

– залучати неповнолітніх осіб до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми (стаття 190 КЗпП України та стаття 11 Закону України  «Про охорону праці»).

Припинення трудових відносин.

Розірвання трудового договору з неповнолітнім, зокрема й строкового, можливе на підставі вимоги батьків, усиновителів, піклувальників неповнолітнього, а також державних органів та службових осіб, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю. Причиною вимоги про розірвання трудового договору з неповнолітнім може бути те, що дальше виконання трудових обов’язків неповнолітнім загрожує його здоров’ю або порушує його законні інтереси (стаття 199 КЗпП України).

Згідно вимог статті 198 КЗпП України розірвати трудовий договір з неповнолітнім працівником з ініціативи роботодавця можна тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей, при цьому звільняти неповнолітніх працівників можна лише у виняткових випадках, при цьому не допускається звільнення без працевлаштування з підстав, зазначених пунктами 1, 2 і 6 статті 40 КЗпП України.

 

опубліковано 06.06.2023

   Інформуємо, що Державною службою зайнятості було розширено перелік спеціальностей, за якими незахищені верстви населення Вашої громади мають можливість одноразово отримати ваучер для навчання та підвищення кваліфікації:

122 Комп'ютерні науки;

181 Харчові технології;

075 Маркетинг;

076 Підприємництво та торгівля;

242 Туризм і рекреація;

051 Економіка (лише для осіб, звільнених з військової служби та інших служб безпеки);

 073 Менеджмент (лише для осіб, звільнених з військової служби та інших служб безпеки.

Ваучер на навчання – документ встановленого зразка, що компенсує вартість навчання не більше 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Станом на 01.01.2023 – це 26 840 грн.

Цей ваучер доступний для різних категорій осіб, зокрема для:

-          осіб віком старше 45 років зі страховим стажем не менше 15 років;

-          осіб, звільнених з військової служби та інших служб безпеки;

-          внутрішньо переміщених осіб працездатного віку (18-60 років);

-          осіб, які постраждали від воєнної агресії та воєнного стану;

-          осіб з інвалідністю за відсутності відповідної роботи.

Реєстрація доступна за посиланням: https://cutt.ly/FwwGB4Ja

 

опубліковано 31.05.2023 р.

Друзі, ми раді повідомити, що конкурс мінігрантів  Сміливі Гранти - має продовження і ми разом з партнерами оголошуємо початок другої хвилі!

Фото без опису

Якщо ви маєте цікаві бізнес-ідеї або вже відкрили власну справу і потребуєте коштів для її масштабування, то цей конкурс саме для вас.

Отримайте можливість здобути грант на власну справу на суму до 70 тисяч грн.

Учасниками проєкту можуть стати:

  • мікропідприємці, які офіційно зареєстровані в Україні (Полтавська, Вінницька, Житомирська, Херсонська, Харківська, Тернопільська, Чернігівська, та Хмельницька області).
  • внутрішньо переміщені особи, родини військовослужбовців, особи з незахищених груп населення у Полтавській, Вінницькій, Житомирській, Херсонській, Харківській, Тернопільській, Чернігівській, та Хмельницькій областях, які ще не мають власної справи, але мають амбіції та бажання розвивати українське виробництво.
  • ветерани-військовослужбовці, які мають бізнес-ідею та готові до її реалізації

Заповнюйте анкету, адже сміливі завжди мають результат

https://docs.google.com/.../1pD3VfYTQR5NvKvlM.../viewform...

Проєкт реалізується Raiffeisen Bank - Aval, спільно з агропромхолдингом Astarta-Kyiv, благодійним фондом Благодійний фонд "Повір у себе", Дія.Бізнес Полтава та CO «Light of Hope»/БО «Світло надії».

 

опубліковано 31.05.2023 р.

В Україні розпочалася програма грантів для малих та середніх жіночих та сімейних підприємств

Фото без опису

Малі та середні сімейні й жіночі підприємства мають шанс отримати гранти на розвиток бізнесу через Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

У межах ініціативи планується надання грантів у розмірі від $10 тис. до $35 тис.

Грантову підтримку може бути надано на такі напрями:

релокація бізнесу,

відкриття нового напряму бізнесу,

масштабування бізнесу на території України,

вихід на міжнародні ринки.

До участі у грантовому відборі допускатимуться лише грантові заявки від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які відповідним чином зареєстровані згідно із законодавством.

Заявки на участь у програмі можна подати до 24 липня 2023 року.

Деталі: https://decentralization.gov.ua/news/16660

 

опубліковано 31.05.2023 р.

Фото без опису

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України оголошує відбір проєктів, фінансування яких може здійснюватися за рахунок відповідної субвенції в межах «Надзвичайної кредитної програми для відновлення України».

Відбір проєктів здійснюється відновідно до таких напрямів:

1) будівництво (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт) громадських будівель:

закладів освіти (дошкільної освіти, середньої освіти тощо)

закладів охорони здоров’я (амбулаторії, лікарні, диспансери, госпіталі, поліклініки тощо)

центрів надання адміністративних послуг

центрів безпеки громадян

адміністративні будівлі органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади.

2) реконструкція, капітальний ремонт критичної інфраструктури (водопостачання, водовідведення, теплопостачання);

3) будівництво (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт) будівель для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та осіб, які втратили його внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією рф.

Оголошено одразу два конкурси - зверніть увагу на різницю в термінах подачі проєктів:

https://mtu.gov.ua/news/34331.html (до 2 червня)

https://mtu.gov.ua/news/34332.html (до 25 червня)

опубліковано 30.05.2023 р. 

Увага гранти!

Запрошуємо до участі

10 грантів у сфері безпеки, культури, аграрної сфери, відновлення територій під час війни.

Програма «U-LEAD з Європою» (ULEAD з Європою / ULEAD with Europe) підготувала чергову добірку актуальних грантових можливостей та конкурсів щодо безпекових та культурних питань, питань підтримки аграрної сфери в громадах, ВПО та питань щодо відновлення територій: https://decentralization.gov.ua/news/16620

Експерти U-LEAD постійно співпрацюють з громадами у напрямі їхньої проєктної діяльності та готові, у разі звернення від громади, надати допомогу в процесі складання та подачі проєктної заявки.

опубліковано 05.05.2023 р. 

У 2023 році  Пришибська громада активно продовжує участь  у всеукраїнській ініціативі  «Сади Перемоги».

Фото без опису

05 травня 2023 року в рамках реалізації  всеукраїнської  ініціативи «Сади Перемоги» в Пришибській громаді за участі освітян, працівників закладів культури, соціальної сфери  громади, на вільній  земельній ділянці загальною площею 0,5 га було висаджено картоплю, використавши насіннєвий  матеріал  картоплі минулорічного врожаю «Садів Перемоги».  Дякуємо депутату сільської ради  Артему ДМИТРЕНКО  та місцевому мешканцю Сергію ВАЩЕНКО за надану сільськогосподарську техніку.

Головним завданням кожного в умовах сьогодення є забезпечення продовольством не лише на потреби комунальних закладів, внутрішньо переміщених осіб, що мешкають на території нашої громади, а й тих, хто сьогодні захищає нас.

Продовжуємо працювати далі!

 

ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШОЇ СЕСІЇ ПРИШИБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ

Фото без опису     

        03 травня 2023 року  під головуванням сільського голови Валентини ГОРОДЯНКО відбулося пленарне засідання  31 сесії восьмого скликання. У роботі  сесії взяли участь 18 депутатів сільської ради, депутат обласної ради Олег ДЯДИК, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету Пришибської сільської ради, старости та представники ТОВ «Єристівський ГЗК», мадіа, преса.

  Хвилиною мовчання депутати вшанували пам’ять полеглих захисників та захисниць України, мирних громадян, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення російських окупантів.

На порядок денний було висунуто 73 питання, які стосувалися життєдіяльності громади.  Депутати  прийняли наступні важливі рішення:

  -Про внесення змін до показників бюджету Пришибської сільської територіальної громади на 2023 рік;

- Положення про публічні електронні консультації та опитування в  Пришибській територіальній громаді;

- Положення про конкурсний відбір суб'єктів оціночної діяльності для проведення незалежної (експертної грошової) оцінки земельних ділянок;

- Положення про оренду комунального майна Пришибської територіальної громади;

 - Програму підготовки до продажу земельних ділянок не сільськогосподарського призначення на території Пришибської сільської територіальної громади;

- Про створення класу безпеки в ЛІЦЕЇ «ЛІДЕР» Пришибської сільської ради

- схвалено Стратегію розвитку освіти Пришибської ТГ.

 Внесено змін до Програми розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування місцевого значення на території Пришибської сільської територіальної громади та Програми енергозбереження та енергоефективності Пришибської сільської ради та цілий ряд  питань земельного характеру.

   У сфері  соціального захисту населення прийнято рішення про фінансування окремих заходів Комплексної програми «Турбота» на 2021-2025 р.р.

    Кожне прийняте рішення  є важливим і спрямоване на розвиток громади.

    Детальніше з ухваленими рішеннями можна ознайомитись на офіційному сайті Пришибської громади після їх оприлюднення.

Усім миру і благополуччя.

       

 

ПРОВЕДЕНО ВИЇЗНИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН

23 березня 2023 року  з метою сприяння жителям сіл громади у вирішенні питань за місцем їх проживання, сільський  голова Пришибської сільської ради Валентина ГОРОДЯНКО разом з керівниками структурних підрозділів виконавчого комітету сільської ради провела виїзний прийом громадян в селах Комендантівка, Дабинівка, Криничне  та Олександрія Комендантівського старостинського округу. В ході прийому були визначені проблемні питання, а саме:

  • відновлення рейсу за маршрутом Кременчук – Кобелячок до с.Комендантівка;
  • оплата заборгованості по земельному податку,  орендної плати за землю, єдиний податок з юридичних осіб, єдиний податок з фізичних осіб, податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування;
  • облаштування дитячого майданчика в с.Дабинівка;
  • організація підвезення осіб похилого віку до лікарень у Кременчуці та Кобеляках;
  • призначення субсидій;
  • вчинення нотаріальних дій старостою;
  • надання послуг з вивезення побутових відходів.

Фото без опису

Спеціаліст 2 категорії відділу    економічного розвитку, інвестицій, містобудування, архітектури, земельних відносин і комунальної власності Катерина ДУДНИК розповіла про нововведення у земельному законодавстві.

Фото без опису

На всі порушенні питання були надані  обґрунтовані роз’яснення на місці згідно з діючим законодавством та в межах повноважень сільської ради, а також надані доручення структурним підрозділам щодо вирішення порушених  питань.

 

 

   Фото без опису

     21 березня 2023 року під головуванням сільського голови Валентини ГОРОДЯНКО відбулося пленарне засідання  30 сесії восьмого скликання. У роботі  сесії взяли участь 18 депутатів сільської ради, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету Пришибської сільської ради, староста Комендантівського старостинського округу Володимир БІЛАН, представники ТОВ «Єристівський ГЗК».  На початку засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять всіх загиблих героїв за Україну. Депутатами були внесені зміни та доповнення до бюджету на 2023 рік,  ряду   програм у галузях освіти, соціального захисту населення,  пожежної безпеки,  прийнято низку важливих рішень із земельних питань, розглянули депутатські запити Олександра КОЗАР, Жанни ПОРУБАЙ та Світлани ЖУКОВОЇ.  Сесійному зібранню передувала робота постійних комісій сільської ради, на яких детально були опрацьовані питання порядку денного.  В ході засідання  були розглянуті 65 питань порядку денного,

       По усіх питаннях порядку денного депутатами було прийнято відповідні рішення.

 

Фото без опису

    Навіть у тилу ворог не почувається безпечно», — розвідник бригади «Спартан» розповів про бойові зіткнення

 Підрозділ нацгвардійця знищує логістичні вузли та артилерійські розрахунки противника на Бахмутському напрямку.

Військовослужбовець служить у Нацгвардії три роки. Нині він – розвідник. Працює в одній із бойових груп. За відсутності командира очолює її. Пройшов ряд гарячих точок, брав участь у звільненні Руської Лозової.

«У Руській Лозовій на Харківщині ми спільно з «Кракеном» проводили стабілізаційні заходи. Населений пункт був звільнений. Дуже складна ситуація була на Дементіївці. Там ми зазнали певних втрат. Проте задача, яка була поставлена вищим керівництвом, була виконана. Я евакуював звідти за один день 17 поранених. На щастя всі вижили. Як водія моя кар’єра там була завершена, – розповідає гвардієць. – На майорському напрямку ми пробули місяць. Робили так, щоб навіть у себе в тилу ворог не почувався безпечно. Ми влаштовували засідки на шляху їхнього переміщення по окупованій території, знищували живу силу та техніку ворога, руйнували шляхи сполучення в тилу. Що стосується бахмутського напрямку, то ми деморалізували росіян, знищуючи їх у місцях ротації особового складу, адже вони бачили, що у нібито безпечній зоні вони втрачають своїх бійців».

Підрозділ, де воює військовослужбовець, крім наземної розвідки, займається аеророзвідкою. Гвардійці виявляють цілі, передають їхні координати артилеристам, а ті їх знищують.

«Коли противник відступив трішки далі від Харкова, ми знаходили місця, де дислокувалася російська артилерія. Здійснювали вилазки в тил противника, мінували шляхи відходу ворога. Коли його підтискали наші підрозділи, він відступав і натрапляв на вже підготовлені нами «сюрпризи», – ділиться гвардієць і додає, що у Бахмуті доводиться найчастіше працювати проти піхоти. – Одна з російських бригад стояла проти нас біля Харкова, на Дементіївці, на Прудянці, потім перемістилася на Майорськ, і ми знову з ними зустрілися вже тут в приватному секторі Бахмута».

Гвардієць вважає, що не варто недооцінювати ворога. Адже він використовує не лише слабко навчених мобілізованих, які часто працюють без зв’язку і без належної розвідки.

Військовослужбовці бригади «Спартан» Нацгвардії є питомою складовою Сил Оборони України. Вони – професіонали, які ліквідовують російських загарбників на східних рубежах, борються за волю та суверенітет українських земель.

Національна гвардія України

 

 

 

 

На Полтавщині новобранці «Люті» успішно склали комплексний екзамен та готові до наступного етапу спеціальної підготовки

Протягом двох тижнів добровольці, які перші пройшли відбір до Об’єднаної штурмової бригади Національної поліції України «Лють», пройшли навчання із тактичної, домедичної та вогневої підготовки. 13 березня штурмовики успішно склали комплексний екзамен та готові до наступного етапу спеціальної підготовки.

Навчальний курс з бойової підготовки та злагодження добровольців проходив під наставництвом кваліфікованих інструкторів поліції Полтавської області.

Євген Рогачов, начальник поліції Полтавщини, зазначив: «Протягом двох тижнів перші новобранці навчалися тактиці у малих та середніх групах, готувалися до виконання бойових завдань на тренажерному комплексі ручного протитанкового гранатомета, тренувалися управляти вогнем та наносити вогневі ураження противнику, а також відпрацювали тактику та пріоритезацію надання допомоги пораненим у воєнно-польових умовах. Наразі штурмовики успішно здали комплексний екзамен та готові до наступного етапу спеціальної підготовки».

Нагадаємо, об’єднана штурмова бригада «Лють» – це воєнізований підрозділ поліції нового зразка, що складається з двох штурмових полків, батальйону особливого призначення, артилерійського полку та роти спеціальних операцій. В арсеналі силовиків –  бойові машини піхоти (БМП), бронетранспортери (БТР), бронеавтомобілі «КОЗАК», а також артилерійське, зенітне, протитанкове та снайперське озброєння.

Серед основних завдань підрозділу: проведення штурмових дій, знешкодження диверсійно-розвідувальних груп і незаконних збройних формувань ворога, аеророзвідка, виявлення позицій ворога та знищення противника.

У Полтавській області прийом документів від кандидатів до штурмової бригади «Лють» здійснюється:

1. У центрах надання адміністративних послуг за адресами:

м. Полтава, вул. Соборності, 36;

м. Кременчук, вул. Покровська, 14;

м. Миргород, вул. Гоголя, 171/1

м. Лубни, просп. Володимирський, 23.

м. Горішні Плавні, просп. Героїв Дніпра, 40;

м. Пирятин, пл. Героїв Майдану, 2.

2. В Управлінні кадрового забезпечення ГУНП в Полтавській області (вул. Пушкіна, 83 (Спорткомплекс), інформація за номером (0532)51-75-05.

3. У підрозділах кадрового забезпечення районних управлінь (відділів) поліції, відділів (відділень) поліції на території проживання кандидата.

Долучитися до лав обраної бригади можна також самостійно, подавши заявку на сайті https://storm.mvs.gov.ua/, сайті Система відбору кадрів для Національної поліції України або звернутися на гарячу лінію 0-800-10-00-20.

Час повертати своє! Слава Україні!

                                   Відділ комунікації поліції в Полтавській області

 

 

Фото без описуВирішувати проблеми через діалог: в 14 громадах Полтавської області розпочинається новий проєкт

Знайти порозуміння між мешканцями та іншими зацікавленими сторонами в громаді, врахувати інтереси різних груп при прийнятті рішень, побудувати стійку та продуктивну комунікацію між органами влади та жителями громади для вирішення актуальних проблем. Саме на це спрямований проєкт “Лабораторії творчого діалогу в громадах”, в якому бере участь Полтавська область. Проєкт реалізується Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», і спрямований на посилення діалогового підходу як важливого інструменту реалізації місцевого самоврядування в українських громадах.

На даний момент, в результаті незалежного відбору, вже було визначено 14 громад- учасниць проєкту в Полтавській області, до них увійшли: Білицька, Великобудищанська, Великорублівська, Кам’янопотоківська, Козельщинська, Котелевська, Лохвицька, Мачухівська, Миргородська, Новоселівська, Омельницька, Пришибська, Семенівська, Скороходівська.

В рамках проєкту представники місцевого самоврядування з громад навчатимуться використовувати діалогові методики при проведенні модерованих діалогових зустрічей з громадськістю та на практиці застосують набуті знання. В кожній з громад, яка бере участь в проєкті, застосовуючи методи діалогового підходу, будуть обрані актуальні напрямки місцевого розвитку, з`ясовані різні бачення вирішення місцевих проблем, відбудуться громадські обговорення із залученням всіх зацікавлених сторін. Набутий досвід дозволить активніше залучати мешканців громад до процесів прийняття рішень на місцевому рівні в наступні роки, розкриє потенціал громад в процесі відновлення та відбудови, залучення додаткових ресурсів через співпрацю з державними та міжнародними фондами. 

    Допомагатиме громадам оволодіти інструментами діалогового підходу в процесі проведення модерованих діалогових зустрічей з громадськістю регіональна координаторка проєкту з нашої області Литвишко Ксенія Сергіївна.

    Мабуть, усім знайома ситуація, коли потрібно розв’язувати певну проблему, але зацікавлені у цьому процесі люди мають цілковито різні бачення подальших дій. І тоді відбуваються несприятливі процеси: рішення не приймаються, напруга зростає, хтось обирає такі варіанти дій як приймати рішення односторонньо або ж змушувати інших до якогось певного рішення, хтось обирає пристосовуватися або ж зовсім йти геть із ситуації, що не вирішує проблеми. Але існує ще інший варіант взаємодії – співпраця, і він полягає в тому, щоб ми працювали всі разом, змінюючи наше життя на краще. Одним із таких інструментів взаємодії є професійно фасилітований діалог, який відкриває нові можливості для порозуміння та врахування потреб різних груп місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного часу, а також допомагає краще підготувати громади до процесів повоєнного відновлення та залучення додаткових ресурсів, – зазначає регіональна координаторка проєкту «Лабораторії творчого діалогу в громадах» Ксенія Литвишко.

    Проєкт “Лабораторії творчого діалогу в громадах” реалізується Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» в 120 громадах з 12 областей України і є однією з перших масштабних ініціатив впровадження діалогового підходу в застосуванні інструментів участі на локальному рівні.

 

 

Дата: від до Скинути

Запрошуємо платників податків Полтавщини до участі у Всеукраїнському Рейтингу «Сумлінні платники податків – 2023»!

Запрошуємо платників податків Полтавщини до участі у Всеукраїнському Рейтингу «Сумлінні платники податків – 2023»!

        Шановні платники податків, Головне управління ДПС у Полтавській області інформує, що Асоціацією платників податків України (далі – АППУ) відновлено щорічний Всеукраїнський Рейтинг «Сумлінні платники податків – 2023».  

13:26 18.04.2024

Чи передбачене податковим законодавством  внесення змін  (коригування) до плану-графіка?

Чи передбачене податковим законодавством внесення змін (коригування) до плану-графіка?

  У відповідності до п. п. 69.352 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України, внесення змін до плану-графіка може здійснюватися щомісячно з урахуванням обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), наявності/відсутності безпечних умов для проведення перевірок, визначених підпунктом 69.22 цього пункту, та з урахуванням вимог, встановлених цим підпунктом.

11:18 16.04.2024

ПРО ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ І АГРОХІМІКАТІВ

ПРО ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ І АГРОХІМІКАТІВ

 11 квітня 2024 року в Пришибській громаді фахівцями Кременчуцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області була проведена нарада для сільськогосподарських підприємств, які здійснюють діяльність, пов’язану із застосуванням та зберіганням пестицидів та агрохімікатів.

22:11 11.04.2024

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь